Novembertől új, környezetbarát és akadálymentes autóbuszok a XVIII. kerületben

2015.11.02
Novembertől Budapest XVIII. kerületének egyik legfontosabb gerincvonalán, a 182-es és a 184-es járatokon kizárólag Euro 6-os motorral felszerelt, környezetbarát és akadálymentes autóbuszok közlekednek. Ennek köszönhetően ezeken a vonalakon már minden autóbusz akadálymentes lesz. A fejlesztés részeként, szintén novembertől, a 36-os és 254E vonalakon is megjelennek az új autóbuszok. A járművek ünnepélyes bemutatásának alkalmából sajtótájékoztatót tartott Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója és Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere.
A Fővárosi Közgyűlés döntésével összhangban, a BKK 2014-ben folytatta le azokat a szükséges közbeszerzési eljárásokat, amelyek alapján 2015-ben és 2016 első negyedévében Dél-Budapesten forgalomba állhatnak az új autóbuszok az új buszüzemeltetési modell keretében. Ennek az eljárásnak köszönhetően 2015 májusa óta mintegy 200 db vadonatúj MAN Lion’s City A21 típusú szóló és Mercedes-Benz Conecto típusú csuklós légkondicionált akadálymentes autóbuszt állít forgalomba a dél-budapesti területeken. Az autóbuszok az MAN jól ismert, számos nagyvárosban közlekedő típusai, amelyekből eddig több tízezer példány készült. A járművek üzemeltetését a VT-ARRIVA Kft. végzi Budapest déli kerületeiben.
Az új autóbuszok bemutatása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón, Dr. Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója történelmi léptékűnek nevezte, hogy Budapesten ilyen ütemben újul meg a járműpark, aminek a részét képezi az a húsz darab, szóló MAN autóbusz is, melyek novembertől állnak forgalomba a XVIII. kerületben. A vezérigazgató hozzátette, fontos, hogy minél többen válasszák a közösségi közlekedést, ezért minőségi szolgáltatást kell nyújtani, amelyet a most átadott autóbuszok is jól képviselnek.
Ughy Attila, a XVIII. kerület polgármestere kiemelte: fontos a kerületben élők számára, hogy a mobilitást ne csak az autók jelentsék, hanem a közösségi közlekedés is. Ezek az autóbuszok segítik az eljutást egyik pontból a másikba, ezért is fontos, hogy a kerület lakói érezzék azt, hogy az ilyen új, európai megoldások itt is elérhetők. Továbbá hozzátette, a kényelmi szempontok mellett fontos, hogy az ilyen jellegű fejlesztések tényleges életminőség-javulást eredményeznek az itt lakók számára.
Az új buszok üzembe helyezésével 2016 közepére a budapesti autóbuszvonalakon közlekedő alacsonypadlós járművek száma várhatóan 70 százalék körüli lesz, ami nagy segítség a kerekesszékkel közlekedőknek, a babakocsisoknak, az idős utasoknak és a mozgásukban korlátozottaknak. A légkondicionált utastér a forró nyári hónapokban teszi majd komfortosabbá a közlekedést.
  • Az új buszok az EURO 6 környezetvédelmi kategóriába tartoznak, vagyis fokozottan környezetkímélők. Az utasok kényelme érdekében a járművek jobb oldala az ajtó kinyitásakor kismértékben lesüllyeszthető, valamint kihajtható rámpával rendelkeznek, megkönnyítve a mozgásukban korlátozottak számára a közlekedést.
  • A járműveket olyan biztonsági rendszerrel látták el, amely megakadályozza, hogy az utast vagy annak táskáját, kabátját odacsukja a záródó ajtó.
  • A buszok minden oldalán látható lesz a járatszám, a hátsó kijelző pedig nagyméretű lesz, ami segítséget jelent a rosszul látóknak. Belül modern, nagy felbontású TFT monitorok segítik az utastájékoztatást.
  • A végállomáson várakozó járművek ajtaja automatikusan visszacsukódik, ha nincs le- vagy felszálló utas. Az autóbusz ezért télen nem hűl ki, nyáron pedig nem melegszik fel.
  • A buszokban biztonsági kamerarendszer működik, amely a teljes utastérre rálát.
A fejlesztés következő lépéseként 2016 első félévében további vonalakon fiatalodik az állomány ilyen típusú akadálymentes autóbuszokkal. Ennek eredményeként nagy forgalmú vonalak teljesen akadálymentessé válnak.

Sajtókapcsolat

ArrivaBus Kft.

8000 Székesfehérvár, Berényi út 72-100.

Telefon: +36 22 317 575

 

1119 Budapest, Andor u. 27-31.

Telefon: +36 1 371 0896
E-mail: sajto@arrivabus.hu

 

Krsják Attila Noé

kommunikációs munkatárs

krsjak.attila@arrivabus.hu

+36 20 257 0900

Facebook